1993 Stuttgart, a negyedik, de már kétévente.

Gottlieb-Daimler-Stadion
2022. Február 20. 07:05
Nézőcsúcs a sváboknál...

A 4. Atlétikai Világbajnokságnak Stuttgart adott otthont 1993. augusztus 13. és 22. között. A Gottlieb Daimler Stadionban 187 ország 1689 atlétája versenyzett. A világ harmadik legnagyobb sporteseménye ezzel a rendezvénnyel a két éves ritmusra váltott át, vagyis 1993-tól kezdve minden évben akad olyan jelentős bajnokság, mely az atléták edzés-, és versenyprogramjában jelentős célként tűzhető ki. Bővült a világbajnokság programja is, első alkalommal hirdettek világbajnokot női hármasugrásban. A vb 10 napja alatt 585 ezer ember nézte meg a helyszínen a versenyeket – ez ma is rekord az atlétikai világbajnokságok történelmében. Az UNESCO Fair Play-díjjal tüntette ki a nézőket „a nagy érdeklődésért, a publikum szakértelméért és lelkesedéséért”.

A magyar atlétika ismét eredményes volt. Újabb versenyszámban szereztünk VB-érmet a tokiói rúdugrás és diszkoszvetés után: Gécsek Tibor a férfiak kalapácsvetésében végzett a harmadik helyen. Tibronak ez volt a harmadik világbajnoksága. Rómában hetedik lett, Tokióban negyedik helyen végzett, és mivel három a magyar igazság .... Nem maradtak el a világcsúcsok sem, négy új rekord született, és egy beállítás. Az USA férfi 4x100 méteres váltója már az előfutamban 37,40-nel egalizálta minden idők legjobb eredményét.

 • férfi 110 méteres gátfutásban Colin Jackson ( Nagy-Brittania) 12.91-gyel - VIDEÓ
 • női 400 méteres gátfutásban Sally Gunnell (Nagy-Brittania) 52.74-gyel - VIDEÓ
 • Anna Birjukova női hármasugrásban 15.09-et ugrott - VIDEÓ
 • az Egyesült Államok férfi 4x400 méteres váltója 2:54.29 alatt ért célba – ez a világrekord jelenleg is érvényben van - VIDEÓ

 

Nem mellékesen született két Afrika-csúcs, két Ázsia-csúcs, és egy-egy Európa- ill. Dél-Amerika-csúcs. Az éremtáblázat élén az Egyesült Államok végzett toronymagasan 25 éremmel, ebből 13 arany. ( Az aranyakat tekintve Kína következett négy medáliával.) Szergej Bubka negyedszer is világbajnok lett rúdugrásban, először szerzett bajnoki címet Ukrajnának. Vele együtt nyolc versenyző tudta megvédeni 1991-ben szerzett világbajnoki címét.

 • Noureddine Morceli (Algéria) – férfi 1500 méter
 • Moses Kiptanui (Kenya) – férfi 3000 méter akadály
 • Mike Powell (USA) – férfi távolugrás
 • Werner Günthör (Svájc) – férfi súlylökés
 • Lars Riedel (Németország) – férfi diszkoszvetés
 • Dan O’Brien (USA) – férfi tízpróba
 • Huang Zhihong (Kína) – női súlylökés

 

Erről a világbajnokságról nincsenek élénken élő emlékeim. Talán azzal is magyarázható, hogy kétévente kerültek megrendezésre a világbajnokságok, és kezdtek úgy összesűrűsödni, hogy egy kicsit összefolynak már a dolgok. A sztárok nevei viszont örökre beégtek az agyam atlétika-központjába. Nem is tudom, miért nem ültem ott a helyszínen a férfi magasugrás döntőjénél, hiszen Baden-Württemberg nem nagy távolság.

 

huszhuszonharom.hu Copyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ