Interjú-sorozat III. rész

2022. Május 11. 20:11
Mátraházi Imrével beszélgettem...

Mátraházi Imre Monacoban él és a WA irodájában dolgozik. A kérdéseket Messenger-en küldtem el neki, a válaszok után még beszélgettünk az éterben egyik este, így született meg a végeredmény, amit itt olvashattok:

1998 Budapest, 2001 Debrecen, 2004 Budapest, 2006 Debrecen, 2012 Szentendre, 2018 Győr, 2023 Budapest. Kimelkedő dátumok a magyar atlétika elmúlt két és fél évtizedében. A WA-nál hogyan látják, látjátok e kis ország 25 évét? Képben vagytok-e az Európai Szövetség által szervezett eseményekkel is?

– A WA-nal hosszab időre tekintünk vissza, hiszen az első versenyüket (akkor még IAAF) 1989-ben rendeztük, ami az első fedett vb volt Európában. Ezt követte szintén Budapesten 1994-ben egy mezei vb. Magyarország a legtöbb vb-t már megrendezte, és mindig nagy sikerrel. A felnőtt vb még hiányzott a „kollekcióból”. Az Európai Szövetség versenyeit többnyire csak a versenynaptárból ismerjük, a WA-nak különösebb szerepe nincs benne, mint ahogy a többi öt kontinentális szövetség saját versenyeiben sem. Sosem tartottam nagyon elképzelhetőnek, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseményét Magyarország megrendezze. Most viszont nagyon örülök, hogy valóság lesz belőle.

Te ennél sokkal több világeseménynek voltál részese. Hánynak pontosan? És mi a feladatod egy-egy versenyen?

– Hát, ezt nehéz lenne megmondani hosszasabb utánszámolás nélkül, de ha csak az IAAF-nél / WA-nal töltött időt nézzük, 2005 óta az összes stadionban rendezett vb-n és az olimpiákon ott voltam, és még néhány stadionon kívüli vb-n is. Állandó feladatom a versenyek technikai előkészítésének segítése, és jó néhány évig a zsűri titkára is voltam. Az utóbbi évek óta főleg a technikai partnereket és a delegátusokat segítem a munkájukban.

Van feladatod a versenyek előtt is? Tulajdonképpen mi a feladatod, munkaköröd a WA-nál? 

– Részt veszek az időrend kialakításában, a pálya és a felszerelések ellenőrzésében, valamint kapcsolattartó vagyok a technikai szolgáltatókkal (pl. időmérés, versenyadat-feldolgozás). Napi munkámhoz tartozik még a WA hitelesítési rendszerének felügyelete, a versenybizottság technikai csoportjának mindenkori napirendje, verseny és technikai szabály kérdések megválaszolása és, több más szakemberrel együtt, a nemzetközi versenybírók oktatási és minősítési rendszerének kialakítása.

A budapesti VB-vel kapcsolatosan van-e feladatod? Milyen érzés lesz ismét hazai pályán dolgozni? Milyen várakozásokkal tekintesz a hazai vb-re?

– A feladataim ugyanazok, mint a többi világbajnokságnál. Nagyon várom a hazai vb-t, izgatottan követem a stadion és a pályák építését, és minden előkészületet. Sok régi ismerős, barát dolgozik a vb-n, ezért is különleges és más, mint egy idegen országba menni. Persze biztos vagyok benne, hogy a fiatalok, az új kollégák is kiválóan fognak teljesíteni és életreszóló élményük lesz a vb, mint volt nekem is több hazai rendezésű esemény.

Kicsit feltorlódtak a vb-k a COVID után. Jelent ez valami különleges feladatot a WA számára is, vagy első sorban a versenyzőket állítja nehéz feladat elé?

– Az „esemény torlódás” mindekinek több és nehezebb feldatot jelent. Megszoktuk, hogy párhuzamosan dolgozunk 3-4 projekten, de most ezek időben is nagyon közel vannak, és ezért sokkal nagyobb a nyomás. Ilyenkor már teljes gőzzel Budapestre koncentrálnánk - ha 2021-ben meg lett volna az oregoni vb -, de  jelenleg még nem ez a fókusz. A versenyzők ki voltak éhezve a versenyzésre, és kiváló eredményeket érnek el. A naptáruk kialakítása a képviselőik, edzőik feladata, akiknek szintén nem könnyű a helyzetük.

USA-ban még soha nem volt vb. Milyen a megítélése? Mennyire lesz nehéz dolgunk az amerikai vb után, hiszen biztos, hogy nagyon odateszik magukat?

– Nagy várakozások vannak, a helyszín különleges, a hangulat - teli stadion mellett - inspiráló lesz a versenyzőknek. A budapesti vb más lesz. 2017 után ismét Európában, egy csodalatos új stadionban, egy vb-hez méltó fővárosban.

Van-e kedvenc versenyszámod?

– Talán inkább ügyességi számok, mint pl. távolugrás vagy a rúdugrás.

Kedvenc versenyződ? Külföldi, magyar?

– Különösebben nem emelnék ki senkit, sok jó és szimpatikus versenyző van.

A jegyárak nagyon fontosak lesznek véleményem szerint. Ki határozza meg azokat?

– Ebbe a WA nem szól bele.

A tokiói olimpia kapcsán sokat beszéltek a szuperpályáról. A pályák hietelesítése is a WA feladata. Milyen lesz a budapesti pálya, mert az idei vb pályájája nagyon különlegesre sikeredett?

– A budapesti pálya egy szabványos elrendezésű pálya lesz, az időrendet is ennek megfelelően tudjuk alakítani. A borításba a nemzetközi szövetség ugyancsak nem szól bele, ezt az építettő feladata eldönteni, de biztos, hogy jó lesz!

Versenybíráskodás sokat modernizálódott az utóbbi években. Mire számíthatunk Budapesten?

– Olyan nagy versenyeket, mint a vb, nem lehet összehasonlítani a hétvégéken megszokott hazai versenyekkel. A vezetőbírókat a nemzetközi szövetség delegálja, és nagyon sok minden múlik a hibátlan kommunikáción. Minden versenyhely állandó összeköttetésben van a versenyirányítással, és pontosan kell követniük az utasításokat, hogy a számok és az egész vb műsor az előre gondosan megtervezett forgatókönyv szerint folyjanak. A  kameratechnika az elmúlt években sokat fejlődött, és ez lehetővé teszi, hogy távol- és hármasugrásban a belgrádi fedett vb-n látott módon, kevés pályán tartózkodó bíróval, és inkább új technikai elemekkel dolgozzunk. A versenybíró egy kepernyő előtt fog ülni, és zászlók felemelése helyett megnyomja a zöld vagy a piros gombot egy-egy ugrás után. Tesztelnünk kell, hogy szabadtéren, napfényben mennyire látható a jelzés, és gondolkozunk más megoldásokon is. Oregonban és Caliban, az U20 vb-n, folytatjuk a rendszer tökletesítését.

Miért érdemes egy laikus nézőnek kilátogatni a Nemzeti Stadionba? ( Talán Te vagy az, aki a legtöbb világversenyt láttad az elmúlt években. Csináljunk kedvet az embereknek. Show műsor, látvány elemek, körítés a stadionon kívül stb.)!

– Persze, az egész műsor érdekes lehet és kisebb versenyeken nincs is olyan jellegű bemutatása a versenyzőknek és a számoknak, mint egy vb-n. De elsősorban amiért érdemes kimenni az az atléták maguk, hiszen ilyen „koncentrációban” a legkiválóbbak csak a vb-ken és olimpiákon fordulnak elő. Egy vb-n olyan címeket, referenciákat lehet szerezni, amelyek hosszú időre meghatározzák egy-egy versenyző pályafutását, ezért mindenki maximálisan kitesz magáért.

Tudod valamiben segíteni a magyar szervezők munkáját?

– Kezdettől fogva kapcsolatban vagyunk és minden olyan kérdésben igyekszem segíteni, ami a szakterületem, és néha olyanokban is, ami nem 😊.

Köszönöm szépen! Találkozunk Budapesten!

 

 

huszhuszonharom.hu Copyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ