1997, Athén, amikor még nem volt holtverseny magasugrásban.

2022. Október 07. 06:00
10 év után ismét egy Dél-Európai főváros volt a házigazda, Athén.

1997-ben következett a hatodik világbajnokság. 10 év után ismét egy Dél-Európai főváros volt a házigazda, Athén. A görögök Olimpiai Stadionjában 200 ország 2266 atlétája vett részt a versenyeken.

Az előző világbajnoksághoz hasonlóan 44 versenyszámban avattak világbajnokot, és bevezetésre került a „címvédő szabály”, vagyis minden versenyszámban a világbajnoki címvédője indulási jogot kapott. Így fordulhat elő, hogy egy-egy versenyszámban egy nemzetből akár négy atléta is indulhat a világbajnokságon.

Ezen a vb-n nem született világcsúcs és Európa csúcs sem. Ezzel szemben megdőlt hét Ázsia-csúcs (női 200 méteren háromszor is), három Dél-Amerikai csúcs, és három Afrika-csúcs. Ezenkívül 78 országos csúcsot állítottak fel az atléták, köztük Kovács Dusán is, aki 400 méteres gátfutásban 48.45-öt futott az elődöntőben. Ez a rekord jelenleg is érvényben van.

Sztárok: Marion Jones kétszeres világbajnok lett ( 100 méter és 4x100 méter), Michael Johnson győzött 400 méteren, sorozatban harmadszor diadalmaskodott ezen a távon, összeségében pedig a hetedik világbajnoki címét gyűjtötte be. Szergej Bubka továbbra sem talált legyőzőre, hatodszor nyerte meg a rúdugrást. Lars Riedel sorozatban negyedszer lett aranyérmes diszkoszvetésben, Haile Gebreselassie pedig 10 000 méteren lett harmadszor a legjobb megszakítás nélkül.

Mindezen sikerek mellett hét dopingeset rontotta az atlétika nimbuszát.

Bár világcsúcs nem volt, néhány emlékezetes pillanatot érdemes kiemelni. Ha már a görög főváros, akkor a férfi maratonfutás volt a fő attrakció. A futók nem a stadionba érkeztek, hanem az első újkori olimpiára épített Panathinaiko stadionba. A várakozással ellentétben nem a kenyaiak érkeztek először, hanem két spanyol. NÉZD MEG ITT!

A kenyai futók a férfi 3000 méteres akadályfutásban nem engedtek senkit a dobogó közelébe. Kárpótlásul nagy csatát vívtak. ÍME!

Szenzációs volt a női 4x400 m váltó döntője. Az utolsó váltásnál együtt indultak az oroszok, az amerikaiak, a jamaicaiak, és a németek. A célegyenesben Grit Breuer gondolt egy merészet. NE MULASZD EL!  NÉMET KOMMENTÁRRAL MEG PLÁNE

Mégis a legizgalmasabb a női magasugrás döntője volt. Köszönhetően annak, hogy még nem létezett a számomra a sporttól oly távol álló egyezkedés. Érdekes lett volna, ahogy hárman egyezkednek. Ugyanis Hanne Haughland, Olga Kaliturina és Inga Babakova 196ig mindent elsőre vittek át. Majd  a 199 centit háromszor leverték. Következett a szétugrás, először is mindhárom versenyző kapott egy negyedik kísérletet 199-en. A norvég atlétanő átugrotta - a másik kettő nem - így ő lett a világbajnok 1997-ben. ÍME!

huszhuszonharom.hu Copyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ