A XX. század utolsó világbajnoksága.

2022. November 12. 20:14
Sorban a hetedik világbajnokságnak ismét Dél-Európa adott otthont,...

Sorban a hetedik világbajnokságnak ismét Dél-Európa adott otthont, viszont első alkalommal volt házigazda Spanyolország: Andalúzia fővárosa, a csupán 690.000 lakosú Sevilla rendezhette a világ egyik legnagyobb sporteseményét. 201 ország 1821 atlétája versenyzett 1999. augusztus 20-29-ig az Olimpiai Stadionban.

A nők számára két új versenyszám került a programba: a rúdugrás és a kalapácsvetés. További fontos lépések voltak az egyejogúság felé, hogy 10 km helyett 20 km-t gyalogoltak a nők is, és a gyengébb nem is új gerelyekkel dobhatott az évszázad utolsó világbajnokságán.

Három világcsúcsot láthatott a sevilla-i közönség. Stacey Dragila a női rúdugrás döntőjében 460 centivel beállította a világcsúcsot, a görög Mirela Manjani 67.09 méterre hajította az „orrsúlyos”  hatszázas gerelyt, és Michael Johnson 43.18-at repesztett 400 méteren. Említést érdemel még két Európa-csúcs is: a brit férfi 4x100-as váltó futott 37.73-at, és az ukrán Balahanova 455 centivel beállította a kontinens csúcsot női rúdugrásban. Maurice Green három aranyat nyert, Gebreselassie negyedszer nyerte zsinórban a 10 000 métert, Wilson Kipketer harmadszor a 800 métert, és szintén triplázott Ivan Pedrosó férfi távolugrásban. Szabó Gabriella román színekben versenyezve megvédte címét 5000 méteres síkfutásban.

Férfi rúdugrásban először fordult elő, hogy nem Szergej Bubka nyakába akasztották az aranyérmet. A fenomén trónját Maxim Taraszov vette át, méltó utódként 602 centis ugrással.

Kiváló volt a magyar atléták szereplése is. Németh Zsolt ezüstérmes lett kalapácsvetésben, utolsó dobásával Gécsek Tibort szorította le a dobogóról, aki így negyedik lett. Nagyon jól debütáltunk a két, új női versenyszámban: Szabó Zsuzsanna negyedik lett rúdugrásban, és szintén negyedik lett Dívós Katalin kalapácsvetésben. 4x100 méteres férfi váltónk a hetedik helyen végzett a döntőben, és az elődöntőben a váltó tagja volt Gyulai Miklós, aki jelenleg a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. További érdekesség, hogy Németh Zsolt jelenleg edzőként éri el sikereit szeretett sportágában, és a sevillai csapatból további négy versenyző jelenleg is trénerként dolgozik a sportok királynőjének örök szolgálatában. Rosza Mária gyaloglókkal foglalkozik Békéscsabán, Németh Roland sprinter edző a Honvédnál, Nyilasi Péter az UTE színeiben pallérozza a fiatalokat, Zsivótzky Attila pedig tízpróbázókat nevel. 

Németh Zsolt utolsó dobása VIDEÓ

Michael Johnson világcsúcsa 400 méteren VIDEÓ

Stacey Dragila világcsúcsa női rúdugrásban VIDEÓ

A női gerelyhajítás világrekordja 1999-ben VIDEÓ

huszhuszonharom.hu Copyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ