Hogyan vásároljunk jegyet?

illusztráció
2022. November 13. 09:34
A hírek szerint novemberben kezdik árusítani a jegyeket a jövő évi atlétikai világbajnokságra.

A címben feltett kérdést többféle képpen is meg lehet fogalmazni. Melyik napra vegyek jegyet? Hová vegyek jegyet? Bérletet vegyek? Az atlétikában dolgozó szakemberek, a rendszeresen atletizáló versenyzők könnyen megválaszolják ezt a kérdést, hiszen határozott elképzelésük van arról, hogy melyik versenyszámot, melyik sztárt szeretnék élőben, a helyszínen megtekinteni. Ha szakosztályi szinten gondolkodunk, már nehezebb megválaszolni a kérdést, ha csak nem olyan szakosztályról van szó, amely bizonyos versenyszámra specializálódott, esetleg felnőtt versenyzője indul valamelyik versenyszámban. Sőt, egy klub szervezhet utat „nem atléták” számára is. Családok esetében felmerülhet a kérdés, hogy hétvégére vegyünk jegyet vagy esetleg válasszunk egy munkanapot? Felmerülhet az a kérdés is, hogy a stadionon kívüli versenyszámokat ( maratonfutás, gyaloglás) hogyan lehet megtekinteni? Ez az írás első sorban azoknak szól, akik nincsenek szoros kapcsolatban az atlétikával. Lehet, hogy ez lesz az első alkalom, hogy jegyet váltanak atlétika versenyre. Azoknak az érdeklődőknek, rajongóknak, akik kíváncsiak az atlétikára, és ez a világesemény hozhatja meg a kedvüket, kötelezheti el őket a sportok királynője mellett. Vagy akiket mi szeretnénk elkötelezni az atlétika mellett. Úgy gondolom, hogy jelenleg Magyarországon ők vannak többen.

Induljunk ki abból, hogy a híreszteléseknek megfelelően olcsók lesznek a jegyek és bérletek, és a megszokott módon helyre szóló jegyeket lehet vásárolni. Az olcsó jegyárak lehetőséget adnak arra, hogy sok magyar ember látogasson ki legalább egy napra a világbajnokságra, és családok számára is elérhető legyen a világbajnokság helyszíni megtekintése. Sőt, a magamfajta rajongó számára lehetőséget ad, hogy akár több nap is ellátogassak Szekszárdról – családdal, szakosztállyal, edzőkollégákkal vagy akár egyedül  - az új stadionba.

A jegyvásárlásakor megjelenik a stadion rajza, melyben szektorok szerint lehet ülőhelyet választani. A stadion rajzához tarozik az atlétika pálya rajza is, melyben minden ugrószám és dobószám versenyhelye megtalálható. Így lehet választani, hogy valaki a célegyenesben szeretne helyet foglalni vagy esetleg a magasugrószivacsnál stb. Kivetítő helye nem feltételnül szerepel a stadion rajzán.

A bérletet azoknak javaslom, akik mind a 9 nap szeretnének, és ki is  tudnak menni, és mind a 9 nap ugyanoda szeretnének leülni. ( más kombinációk egyelőre nem ismertek pl. hétvégi jegy stb.) A délelőtti és a délutáni programra külön lehet jegyet vásárolni ill. érdemes tájékozódni, hogy van-e napijegy.

Nézzük versenynapok szerint:

08.19. Szombat. Az első nap, az az első nap. Jó magam azért megyek első nap, mert az elsők között szeretném feltérképezni a stadiont és környékét, talán azért, hogy az elkövetkező nyolc nap valamelyikén már otthonosabban, helyismerettel rendelkezve vezessem családomat, a szakosztályunk tagjait. Másrészt a férfi súlylökésben szenzációs versenyre számítok, amit nem szeretnék kihagyni. Így a súlylökő kör mellé vásárolok majd jegyet, innen a 100 méter rajtjait is látni fogom, és nem maradok le Krizsán Xénia hétpróbájának első napjáról sem. Ehhez viszont a délelőtti és a délutáni programra is kell jegyet vásároljak. Sőt, Halász Bence kalapácsvetés selejtezőjét is láthatom, ha augusztus 19., szombatra veszek jegyet.

08.20 Vasárnap. Nagyon frekventált nap, igyekezni kell a jegyvásárlással. Nemzeti ünnep és férfi kalapácsvetés döntő, plusz női 20 km gyaloglás Madarász Viktóriával, valamint befejeződik a női 7próba. Igazi magyar napnak ígérkezik. Hab a tortán a férfi 100 m döntő és a női távol döntő. Jegyet a túlsó egyenesbe (nem a célegyenes) érdemes venni, onnan jól követhető a kalapácsvetés, látható – igaz a túloldalról a 100 m, és a női távolugrók a szemünk előtt versenyeznek. Számomra érdekes még a férfi magasugrás selejtezője is. Az időrend úgy van kitalálva, hogy utána oda lehessen érni a tűzijátékra.

08.21. Hétfő. Csak esti program van. Javaslom ismét a túlsó egyenest. Női hármasugrás döntő a világcsúcstartóval, nagy csata férfi diszkoszvetésben, és a női 100 m döntője.

08.22. Kedd. Csak esti program van. Az én napom. Férfi magasugrás döntő. Garantált hangulat az első kanyarban, innen követhető a női diszkoszvetés döntője is. A javasolt helyválasztás esetén négy körbefutó szám rajtja is a szemünk előtt zajlik. Célba érkezés után is láthatjuk az örömtáncokat, vagy a csalódást. A napot a férfi 3000 méter akadály döntöje zárja.

08.23. Szerda. Délelőtt és délután is program. Ez a magyar nőnap. Délelőtt az EB negyedik Szilágyi Rékának szurkolhatunk a gerelyhajítás selejtezőjében. Az esti programban Gyurátz Réka selejtez a női kalapácsvetésben, valamint Kozák Luca elődöntőt futhat 100 méteres gátfutásban. Ehhez kapunk négy döntőt: egy ügyességit női rúdugrásban, és három futó döntőt: női 400 m( mindig szenzációs), férfi 1500 méter Ingebrigtsen-nel, és férfi 400 m gát döntő.

08.24. Csütörtök. Délelőtt a stadionban nincs verseny, a várost viszont ellepik a női és férfi gyaloglók. Az esti program erős, öt döntővel, és a 200 méteres elődöntőkkel mindkét nemben. A férfi távolugrás döntő, és a női kalapácsvetés döntője miatt ismét a túlsó egyenest javaslom. Célegyenest pedig azoknak ajánlom, akik a női 100 méteres gátfutást, és a férfi 400 m és a női 400 méter gát utolsó métereit szeretnék testközelből látni. Ez utóbbi versenyszám manapság világcsúcs-érzékeny. Ezen a napon magyar érdekeltségre is lehet számítani.

08.25. Péntek. Nagy rajongója vagyok a férfi 10próbának, ezért pénteken és szombaton illene egész nap a stadionban ülnöm, hogy számról számra kövessem őket. Ehhez péntek este kapom még a férfi hármasugrás döntőjének, a női gerelyhajítás döntőjének (Szilágyi Réka), és a 200 méteres döntőknek a látványát. Jó hely a célegyenes, 200-akat és a gerelyhajítást is jól lehet látni. A 4x100-as váltók előfutamaiban remélhetőleg magyaroknak is szurkolhatunk.

08.26. Szombat. Ne áruljátok el senkinek, hogy a felső kanyart lefoglalom a férfi rúdugrás döntőjére. Duplantist testközelből érdemes nézni. Innen két váltózóna is jól látható lesz a 4x100-as döntőkben, sőt még a női súlylökés is (reménykedjünk Márton Anitában). Összesen hét világbajnoki cím dől el ezen a napon a stadionban. A nyolcadik a stadionon kívül korán kelőknek, reggel 7kor startolnak a női maratonfutók. Nagyon erős nap. Délelőtt a tízpróbázók gigászi küzdelme folytatódik a stadionban.

08.27. Vasárnap. Utolsó nap. Csak döntők. 7 a stadionban, 1 a stadionon kívül. A férfi maratonfutók reggel 7kor startolnak. A stadionban csak esti program: 4x400-as döntők, női magas döntő, férfi gerelyhajítás döntő, és még három futó döntő, plusz a záróbuli.

 

A jegyvásárlás kezdetekor – még több információ tudatában – újabb infókkal,tanácsokkal jelentkezem.

IDŐREND

 

huszhuszonharom.hu Copyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ